om oss

Jag som arbetar här är en nybliven pensionär, som tycker om att snickra, och har gjort det i många år. Det har hunnit bli många saker - bord, staket, grindar, pallar, brickstativ, barnstolar, fönster-renoveringar mm. Allt utom barnstolarna kommer från egna skisser. De har gjorts efter en gammal dalaritning. Oftast börjar jag med en idé och när jag vet vad som ska göras startar själva skapandet. Nu, exempelvis, är ide´n ett skåp av gamla bräder med en fönsterbåge som skåpslucka. Jag försöker bygga uppe inre bild av den kommande skapelsen, altanbord, skåp eller grind eller vad det nu kan vara. Idén är viktig. Det handlar om känslan för grejen i kombination med vad brädan kan ge, gammalt virke eller nytt.

Varje virkeskategori har sin yta, som var och en har sin karaktär, struktur och förmedlande känsla. Exempelvis breda och kraftiga brädor, säg 30 till 40 cm breda och 5 cm tjock ger en kraftfull känsla genom sin struktur och storlek, som du inte hittar var som helst; Även slipade brädor med intorkad färg, exempelvis från vita från ridbanestaket, ger en känsla av både gammalt och nytt. Lystern blir speciell, gammalt brungrått trä blandat med öar av matt vit färg; Ett annat exempel. Genom att bara slipa ner det mjuka trämaterialet mellan årsringarna istället för att slipa hela ytan, får bordsskivan en tredimensionell struktur. Du kan känna strukturen genom att röra fingrarna över bordsytan och dessutom se den. På så vis kan du skaffa bord som inte så många har. Titta på bilderna så ser du vad jag menar. Kom och titta, se och känn.

Självklart kan du också få träytorna behandlade på traditionellt vis, dvs planhyvlade / planslipade.

Kontakta mig gärna om du har frågor eller vill ha ytterligare information eller vill göra en beställning. Skyberga Snickeri finns i byn Skyberga strax utanför Kumla, därav namnet.